söndag 20 februari 2011

Lördagsmiddag!

Igår kväll hade vi Jonas och Fia på middag.
Vi fixade med för och huvudrätt och dom ordnade efterrätten. Trist nog blev det inget fotande av någon av rätterna, vilket är trist för det varit riktigt tjusiga!
Till förätt hade jag lagat

Sallad med ljumna fikon, späd vitlök och machesallad

till huvudrätt bjöd vi på

Älgstek med kantareller och jordärtskocka

Till efterätt bjöd Fia på en ljuvlig kladdkaka med ett täcke av egengjord polkagrisglass och hemmagjord chokladsås

Allt var så himla gott och vi bara gottade oss hela kvällen! Vi gluttade på lite melodifestival, QX gala och avslutade kvällen med ett parti Hjärter!

Härligt att spendera en lördagskväll med härliga vänner!

Här kommer recept på för och huvudrätt!



Sallad med ljumna fikon, späd vitlök och machesallad.
Beräknat för 4 portioner

6 st färska fikon
2 st späda vitlökar, (eller 2 klyftor om det inte finns någon liten färsk och späd)
0,75 dl balsamicovinäger
1 msk honung
1 dl olivolja
½ dl mandel
½ dl valnötter
150 g chêvre
200 g machesallad - tvättad
salt
Gör så här:
Dela fikonen på längden och bryn dom på snittsidan i lite olivolja. Lägg dom sedan till sidan på t ex en tallrik. Om ni har hittat färsk och späd vitlök - tvätta rötterna ordentligt och skär ner dessa mycket fint. Hacka resten av vitlöken i ca 0,5 cm breda strimlor. Värm upp ca ½ dl olivolja i ett stekjärn och fräs vitlöksrötterna hastigt. Tillsätt resten av den strimlade vitlöken och fräs hastigt. Salta med lite flingsalt.
Häll i balsamicovinäger och honung. Koka samman i ca 30 sekunder och lägg sedan i de stekta fikonen med stekytan nedåt i pannan. Dra den till sidan och låt dom ligga och dra ett par minuter innan servering. Under tiden rosta nötter och mandel i olja tills dom har fått fin färg. Ta upp ur oljan och salta dom genast.
Lägg upp machesallad på en tallrik eller ett fat och lägg sedan på fikonen, de rostade nötterna och bryt fina bitar av chêvre som du lägger på salladen. Ringla balsamico-reduktionen över salladen och servera genast.

Älgstek med kantareller och jordärtskocka

Beräknat för 4 portioner
1 1/2 kg älgstek
1 st hel vitlök
salt och peppar
smör och olja till stekning

Sky till brässering:
1 msk enbär
1 st gul lök
3 dl vatten
1/2 dl vitvinsvinäger
1 st köttbuljongtärning

Madeirasås:
1 st gul lök
1 tsk torkad timjan
3 dl madeira
2 msk messmör
1 msk maizena
smör till stekning

6-8 st jordärtskockor
8 st potatisar, gärna mandelpotatis
3 dl grädde
1/2 dl mjölk
1/2 kg rensade kantareller
salt och peppar
smör och olja till stekning

Gör så här:
Sätt ugnen på 140 grader. Salta och peppra köttet, bryn i smör och lite olja.
Lägg köttet i en ugnsfast form. Skala vitlöksklyftorna, stek dem gyllenbruna i lite olja och finhacka dem sedan. Gör 5-6 små snitt i steken och fyll med den hackade vitlöken.
Sky till brässering:Krossa enbären och finhacka löken. Häll vatten, vitvinsvinäger, enbär, lök och buljongtärning i en kastrull. Låt koka upp. Häll skyn i formen och sätt in i ugnen, ca 75 minuter tills köttet nått en innertemperatur på 55 grader.
När steken är färdig, låt den vila under folie tills det är dags för servering. Vänd på den med jämna mellanrum för att köttsaften ska sprida sig.
Madeirasås:Finhacka löken och fräs med timjan i lite smör i en kastrull. Häll i madeira och låt såsen koka tills den reducerats till hälften.
Ta skyn från brässeringen och sila ner i madeirasåsen. Låt koka ett par minuter för kraftigare smak. Blanda ut maizena i lite vatten och häll redningen i såsen. Lägg till sist i en matsked messmör. Smaksätt med salt och peppar.
Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Skär jordärtskockorna i bitar och låt dem koka med grädden och mjölken tills de är mjuka, ca 15 minuter. Skala och skiva potatisen under tiden, fräs i lite smör och olja. Salta och peppra. När potatisen börjar bli färdig, blanda ner kantarellerna och fortsätt bryna i ca 5 minuter.
När skockorna är mjuka, häll blandningen i kantarell- och potatisfräset. Smaksätt med salt och peppar. Låt det hela koka ihop ett par minuter.
Servera älgsteken med en klick rönnbärsgelé, kantarellblandningen och madeirasåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar